company logo
УПРАВЛІННЯ КАДРІВ
АПАРАТУ ВР УКРАЇНИ
company logo



17 січня 2022, 16:00

Стажування молоді в Апараті Верховної Ради України


      В Апараті реалізується Програма стажування молоді в Апараті Верховної Ради України (громадян з числа молоді, які не перебувають на посадах державної служби або на посадах в органах місцевого самоврядування).

 У жовтні-грудні 2021 року пройшов конкурс на участь у Програмі стажування молоді в Апараті Верховної Ради України у 2022 році. Відповідно до умов та порядку проведення конкурсного відбору до участі у конкурсі було допущено 678 кандидатів (на 189 більше у порівнянні з 2020 роком), у тому числі 432 (63,7 %) – на умовах повного робочого часу, 246 (36,3 %) – на умовах неповного робочого часу. Серед кандидатів на участь у Програмі було 275 (40,6 %) чоловіків та 403 (59,4 %) – жінок. За віком переважали особи до 25 років (73 %).
    Серед кандидатів на участь у Програмі були представники усіх регіонів України, м. Києва та Автономної Республіки Крим. Найбільше було представників м. Києва (76 або 11,5 %), Львівської (47 або 7 %), Дніпропетровської та Донецької (по 40 або 6 %) областей. Враховуючи, що учасниками Програми можуть бути 50 осіб, то в середньому конкурс на 1 місце складав майже 14 осіб (у 2020 році - 10 осіб).

    Переможці конкурсу розпорядженням в. о. Керівника Апарату Верховної Ради України від 24 грудня 2021 року № 2289-к "Про стажування учасників Програми стажування молоді в Апараті Верховної Ради України у 2022 році" були зараховані до участі у Програмі стажування молоді в Апараті Верховної Ради України у 2022 році.       
     17 січня 2022 року відбулась урочиста церемонія відкриття Програми стажування молоді в Апараті Верховної Ради України у 2022 році
       У зв'язку із збройною агресією проти України та введенням воєнного стану відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 розпорядженням Керівника Апарату Верховної Ради України від 26 березня 2022 року № 346-к  припинено стажування учасників Програми стажування молоді в Апараті Верховної Ради України у 2022 році на період дії воєнного або надзвичайного стану в Україні або окремих її місцевостях та протягом 30 днів після припинення або скасування такого стану.
      Учасники Програми, представники різних регіонів України, проходили стажування у структурних підрозділах - секретаріатах комітетів Верховної Ради України та інших структурних підрозділах Апарату, за формами повного та неповного робочого часу. Учасники Програми залучалися до законопроектної роботи, здійснення аналітичних досліджень та готували інформаційно-довідкові матеріали, допомагали в організації проведення комітетських і парламентських слухань, круглих столів, інших фахових заходів тощо.
        Особлива увага приділялася підвищенню рівня професійної компетентності  учасників Програми стажування - вони відвідували низку навчально-просвітницьких заходів щодо законодавчого процесу у Верховній Раді України, специфіки роботи парламенту та його взаємодії з іншими органами влади, особливостей проходження державної служби тощо.
        Розвитку лідерського потенціалу стажерів сприяли зустрічі з народними депутатами України діючого та попередніх скликань, політичними та громадськими діячами, науковцями.

         Учасникам Програми за формою стажування повного робочого часу виплачувалася стипендія у розмірі двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

        За результатами проходження стажування випускники Програми отримували сертифікати.

Довідково: Програма стажування була започаткована у 1995 році за спільної ініціативи Верховної Ради України та Асоціації колишніх членів Конгресу США. За цей час її випускниками стали більше 2000 осіб. Близько третини з них продовжують професійну діяльність в Апараті Верховної Ради України та інших органах влади, частина продовжують навчання в українських та закордонних закладах освіти, працюють в аналітичних центрах, громадських організаціях, міжнародних проектах та програмах тощо. Серед випускників Програми стажування є 9 народних депутатів України різних скликань. З 1995 до 2018 року Програма стажування фінансово та інституційно підтримувалась Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). З 2017 року Програма реалізується Апаратом Верховної Ради України та громадською організацією Ліга інтернів. У 2021 році реалізацію Програми фінансово та експертно підтримувало  Агентсво США з міжнародного розвитку (USAID) в межах програми «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво» в рамках гранту МБО «Фонд Східна Європа».

© Верховна Рада України 1994-2024
інформаційна підтримка — Управління кадрів
програмно-технічна підтримка — Управління комп'ютеризованих систем

Окремі функції сайту працюють у тестовому режимі